Rusya’nın Ukrayna işgali ile ilgili pek çok teori ileri sürüldü.

İşgalin Rusya’yı siyasi olarak izole edeceği, ekonomik yıkım ile sonuçlanabileceği, dolayısıyla Rusya lideri Vlademir Putin için de rasyonel olmadığı belirtiliyor. Bu durumda işgali açıklamak için geriye bir tek Putin’in irrasyonel davranışları ya da bozulmuş psikolojisi gibi kişisel açıklamalar kalıyor.

24.02.2022, Washington Post

Washington Post’a yazan Samuel A. Greene ve Graeme B. Robertson, bu tip yorumların dış politikaya odaklı yapıldığını, ancak bu işgalin arkasında esas olarak iç politika dinamiklerini dikkate almak gerektiğini ileri sürüyorlar.

Dış politikada varoluşsal bir tehdit ya da Türkiye’den aşina olduğumuz tabirle ‘beka tehdidi’, esasında bir iç politika malzemesi. İktidar bloğu içinde bürokrasiyi, sermaye sınıfını ve siyasi eliti hizalayabilmek için işlevli bir araç. Bu tip bir savaş, aynı zamanda muhalefeti de tamamıyla dış güçlerin maşası hainler olarak göstermek için işlevli.

Greene ve Robertson iç politika dinamiklerine dikkat çekmekte haklılar. Ancak yine de bu neden şimdi sorusuna yanıt vermiyor. Ayrıca bu tip büyüklükte bir işgalin iç politikada bir güç konsolidasyonu yapacağı şüpheli. Zira işgal girişiminin başarısızlığı iktidar bloğu içindeki fay hatlarının harekete geçmesine neden olabilir.

Fotoğraf: NVO, licensed under CC BY 2.5


Bu içeriği paylaş: